Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Η κρίση της Ελλάδας και οι ανίσχυρες κοινωνικές εκρήξεις

Φως γύρω από την ευρωπαϊκή κρίση και την Ελλάδα επιχειρεί να ρίξει άρθρο των New York Times, τονίζοντας πως το ευρωπαϊκό θαύμα του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα (η Ευρωπαϊκή Ένωση) ενσωματώνει πλέον τη δυσφορία του 21ου αιώνα.....

  Επισημαίνοντας πως οι χώρες της περιφέρειας του Νότου έχουν υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία τα τελευταία χρόνια λόγω των μέτρων λιτότητας, στο άρθρο σημειώνεται ότι παρά το γεγονός πως η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη δεν έχει υπάρξει καμία ισχυρή κοινωνική έκρηξη στις χώρες αυτές.
  "Από τότε που η Ελλάδα πάτησε το κουμπί πανικού, ο πόνος της Ευρώπης έχει εξεταστεί ενδελεχώς με αμφίβολα αποτελέσματα.
  Η κρίση, που ξεκίνησε από την Ελλάδα και μεταδόθηκε στο σύνολο της Ευρωζώνης, έχει για την ώρα αναχαιτιστεί, αλλά η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών έχει βυθιστεί στην ύφεση.
  Τα προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Ευρώπης και του ευρώ παραμένουν ακόμη άλυτα", σημειώνει ο αρθρογράφος.
  Συνεχίζει τονίζοντας πως η προγραμματισμένη τραπεζική και δημοσιονομική ένωση θα αποδειχτούν εκείνοι οι καταλύτες που θα φέρουν την ολοένα και στενότερη ένωση της Ηπείρου και πως η Ευρώπη βιώνει τις χειρότερες στιγμές στην ιστορία της από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
  "Η Γαλλία και η Γερμανία αποτελούσαν τις δύο ατμομηχανές της Ευρώπης. Η Γαλλία έδωσε τον πολιτικό ηγέτη και η Γερμανία την οικονομική δύναμη.
  Η εποχή όμως αυτή έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η κυριαρχία του Βερολίνου στο Παρίσι είναι τόσο ξεκάθαρη που είναι ντροπιαστική", επισημαίνει ο συντάκτης.
  Το μεγαλύτερο, κατά τον ίδιο πρόβλημα, είναι κοινωνικό. "Οι υγιείς αγορές απαιτούν μια ίση δόση απληστίας και φόβου. Για μια στιγμή, όλα τα εύκολα χρήματα στην Ευρωζώνη απομάκρυναν τον παράγοντα φόβο.
  Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και τώρα το hangover από την κατάρρευση του 2008 εξακολουθεί να υφίσταται σε πολύ πιο έντονη μορφή από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που ανταποκρίθηκαν καλύτερα.
  Η Ευρωζώνη, υπογραμμίζει, χρειάζεται μια πειστική ιδέα για το μέλλον της που μπορεί να ξαναχτίσει τη δημοκρατική υποστήριξη. "Χρειάζεται ανάπτυξη. Για αυτό χρειάζεται ανταγωνιστικότητα. Αυτές οι αλήθειες πρέπει να ειπωθούν.
  Η ευρωπαϊκή κρίση μπορεί να ενώσει την Ευρωζώνη, αρκεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να έχουν μια αίσθηση της ιστορίας και όραμα για το μέλλον που επεκτείνεται πέρα από το αύριο", σημειώνει.
Πηγή:defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου