Για «σπασμωδικότητα» και «προχειρότητα» στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο, στον κλάδο του λιανεμπορίου, κάνει λόγο η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε ανακοίνωσή της....

Όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο παρουσίασε ετήσια πτώση της τάξεως των 14,7 ποσοστιαίων μονάδων τον Απρίλιο του 2013, παρά το γεγονός ότι κυμάνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο για το πρώτο τετράμηνο του έτους.
Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, το γεγονός ότι ακριβώς πριν δύο χρόνια, σε εξίσου αρνητικές για την οικονομία συνθήκες και με μία πληθώρα αντιπαραγωγικών και αντιαναπτυξιακών μέτρων, ο εν λόγω Δείκτης είχε αναρριχηθεί κοντά στις 110 μονάδες, «καταδεικνύει τις χαμηλές προσδοκίες που επικρατούν πλέον στην αγορά αλλά και το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η οικονομική δραστηριότητα στον κλάδο του λιανικού εμπορίου».
Όπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, η υποτονική κίνηση που καταγράφηκε στα εμπορικά καταστήματα απεικονίζεται στην ετήσια  καταβαράθρωση του τζίρου σε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες καταστημάτων, με κυριότερες εκείνες των Καυσίμων και Λιπαντικών αυτοκινήτων (-22,8%), των Φαρμακευτικών - Καλλυντικών (-15,9%), των μεγάλων καταστημάτων Τροφίμων (-15,1%) και των Τροφίμων - Ποτών - Καπνού (-14,2%).
Η εικόνα είναι παρεμφερής και για τον Γενικό Δείκτη Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, καθώς καταγράφηκε μείωσή του κατά 14,2% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 65 μονάδες, κινούμενος στο χαμηλότερο επίπεδο για το πρώτο τετράμηνο για το 2013.
«Πλέον, γίνεται φανερό πως η σπασμωδικότητα και η προχειρότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο, όχι μόνο δεν συντελούν στην ομαλοποίηση και στην  καταπολέμηση των “στεγανών” που εντοπίζονται στην αγορά, αλλά τουναντίον διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο περιορισμό της ρευστότητας και στην  «οικονομική ασφυξία» - “στραγγαλισμό” των εμπορικών επιχειρήσεων», υπογραμμίζει η ΕΣΕΕ στην ανακοίνωσή της.
Εκτιμά, μάλιστα, πως είναι επιβεβλημένη ανάγκη, οι ιθύνοντες να αφουγκραστούν τον έντονο προβληματισμό και την αγωνία που εκπέμπουν οι άνθρωποι της αγοράς και να προσέλθουν σε έναν «πραγματικό διάλογο» που θα συνδράμει στην άρση του υπάρχοντος αδιεξόδου.