Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Ο Μ Βορίδης και η πραγματικότητα

Του Πέτρου Τρουπιώτη

Μια αποστροφή  της  παρέμβασης του Μάκη Βοριδη στο συνέδριο της ΝΔ, μια αποστροφή που αφορούσε τον Α.Παπανδρεου και την πολιτική των κυβερνήσεων του την δεκαετία του 80, έβαλε «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό.... και δημιούργησε μια αντιπαράθεση ανάμεσα σε στελέχη των δυο κόμματων που συγκυβερνούν.

  Είναι όμως όλη αυτή η « αντιπαράθεση» πραγματική ή πρόκειται για μεγαλοποίηση ενός θέματος , μια και κάτι τέτοιο βολεύει , όλους, μα όλους, για διαφορετικό λόγο;

  Ας πάμε κατ αρχήν στην αφορμή του ζητήματος.

 Ο Μάκης Βορίδης, κοινοβουλευτικός ...
εκπρόσωπος της ΝΔ (και δεξιός όπως δηλώνει εξάλλου) είπε ανάμεσα στα αλλά ότι:

 «Η κρίση στην Ελλάδα έχει συγκεκριμένο όνομα και επώνυμο. Για την καταστροφή του τόπου ευθύνονται οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή»

  Είπε δηλαδή ο κ Βορίδης, και μάλιστα με ήπιες εκφράσεις , κάτι που λένε εδώ και δεκαετίες, σε υψηλοτάτους τόνους και μάλιστα ένιπτε με εκφράσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν  ως «εκφράσεις του πεζοδρομίου», πολλά στελέχη της ΝΔ. Από το 1981 και μετά τέτοιες κατηγορίες στον Α Παπανδρέου είναι κάτι πολύ-πολύ συνηθισμένο.

 Εξάλλου αντίστοιχες κατηγορίες εκτόξευσαν κατά του Α Παπανδρέου και συνεργατών του ακόμα και υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ας μην το ξεχνάμε.

 Ο Μ Βορίδης λοιπόν δεν έκανε τίποτε άλλο , παρά να πει (σε άλλη χρονική στιγμή) κάτι που πολλοί στην ΝΔ ( και όχι μόνον ) πιστεύουν .

 Μάλιστα την συγκεκριμένη φράση την είπε απευθυνόμενος σε κομματικό ακροατήριο. Που σημαίνει ότι ο ίδιος, ήθελε να προσδιορίσει το δικό του ιδεολογικό στίγμα  και να κατοχυρώσει το δικό του ακροατήριο στην παράταξη του.

  Φυσιολογικά πράγματα. Και μάλιστα η όλη αυτή συζήτηση που έγινε και οι αντιδράσεις που προκάλεσε, τον βοήθησαν να βρεθεί στην «ηγεσία» αυτού του κομματιού της ΝΔ , που δεν μπορεί να ξεχάσει το παρελθόν της. Και αυτό το κομμάτι δεν είναι μικρό…. Χτίζει λοιπόν για το μέλλον…


  Στο ΠΑΣΟΚ, βρήκαν ευκαιρία να αντιδράσουν έντονα ορισμένοι. Αν εξαιρέσουμε αυτούς που ενώ εδώ και χρόνια λένε πολύ χειρότερα για τον Α Παπανδρέου ( κι ας έχουν διατελέσει ακόμα και υπουργοί του), οι άλλοι μάλλον βρήκαν μια ευκαιρία για να κατοχυρώσουν και αυτοί την δική τους διάφορα από την ΝΔ. Αντέδρασαν έντονα , γιατί θέλουν να δείξουν τόσο μέσα στο κόμμα τους (στους ανδρεϊκούς) όσο και στην κεντροαριστερά ότι παρά την συγκυβέρνηση «υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές με την ΝΔ». Και αυτό βοήθα σημαντικά στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να περιχαρακωθεί σε σχέση με την ΝΔ.

  Αλλά μάλλον και τον Α Σαμαρά βοηθά η όλη αυτή εξέλιξη, έστω και αν σε πρώτη ανάγνωση φάνηκε να του δημιουργεί προβλήματα στην σταθερότητα της κυβέρνησης και αγκάθια στις σχέσεις του με τον Ε. Βενιζέλο. Γιατί ο Μ Βοριδης, αυτόματα γίνεται πόλος έλξης όλων των νεοδημοκρατών, της λαϊκής λεγόμενης  δεξιάς, που δεν μπορούν να ξεχάσουν τις επί δεκαετίες συγκρούσεις με το ΠΑΣΟΚ και που βλέπουν ως «αναγκαίο» μεν «κακό» δε, την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ  Ετσι , μπορεί να συγκρατήσει στις τάξεις της παράταξης αυτά τα στελέχη , όπως και να προσελκύσει και αλλά από όμορους χώρους ( πχ ΑΝ ΕΛ) που δεν βλέπουν με καλό μάτι τα προς το κέντρο ανοίγματα του πρωθυπουργού.

   Τα όσα λοιπόν είπε ο Μ Βοριδης, προκάλεσαν μεγαλύτερο θόρυβο απ ότι η ουσία τους, προφανώς γιατί ο θόρυβος τελικά «βολεύει» όλους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου